Biografie

    Telefoon (024) 322 72 18
E-mail info@pauldeswaaf.nl

“De schoonheid der dingen leeft in de ziel van hen die haar aanschouwen”

auteur onbekend.


2003 4 W


Paul de Swaaf (1934 – 2008)

In 1956 voltooide Paul de Swaaf zijn opleiding Vrij Schilderen aan de Koninklijke Academie voor beeldende Kunsten in Den Haag met een eervolle vermelding. Daarna studeerde hij aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, afdeling beeldhouwen.

Na zijn studie kwam hij in Nijmegen wonen waar hij in het begin van de zestiger jaren werkzaam was als illustrator aan de afdeling Geografie en Natuurkunde van de Universiteit aldaar. Omdat hij steeds meer opdrachten kreeg als schilder en als beeldhouwer, gaf hij zijn baan in 1964 op en vestigde zich als zelfstandig kunstenaar in Cuijk. In 1974 kwam hij terug naar Nijmegen en betrok een atelier aan de Hatertseveldweg. Naast zijn opdrachten en vrije werk gaf hij in de jaren tachtig les aan de kunstacademie van Breda en was hij lange tijd verbonden als docent aan diverse culturele instellingen waar hij met veel passie (maar niet altijd met veel geduld) zijn vak probeerde over te brengen.

Hij exposeerde zijn werk regelmatig in musea en galeries, alleen, maar ook samen met anderen.

Werk van hem bevindt zich bij particulieren en in musea, is aangekocht en staat in openbare gebouwen, parken en op pleinen door heel Nederland en diverse Europese landen, Japan, Nieuw-Zeeland en de V.S.

[read more=”Lees meer” less=Sluit tekst”]

Paul de Swaaf is het beste te typeren als portrettist.

Ontmoeting, ontroering, interesse en fascinatie waren de emoties die hem dreven. Vooral mensen, van jong tot oud, bevolken zijn zeer omvangrijke oeuvre. Levensgrote beelden, kleinen beeldjes, portretten, tekeningen, aquarellen, schilderijen en grafiek maakte hij, persoonlijke betrokkenheid, een klik tussen hem en zijn model was daarbij een voorwaarde.

Altijd kritisch, legde hij de hij de lat voor zijn werk zeer hoog, dag en nacht ermee bezig, met als doel zo dicht mogelijk bij het wezen van zijn model te komen. Een moeilijke en mooie zoektocht was het voor hem elke keer.

 

TekenenMet malHet invormenPatinerenHet gieten

[/read]